OBÝVACIA IZBA PRE CELÚ RODINU – AKO JU DOBRE ZARIADIŤ?

OBÝVACIA IZBA PRE CELÚ RODINU – AKO JU DOBRE ZARIADIŤ?

Obývacia izba je predovšetkým miestom, ktoré by malo byť priaznivé pre odpočinok. Ak to má byť obývacia izba pre veľkú rodinu, mali by ste pamätať najmä na to, že táto miestnosť by mala byť prispôsobená potrebám všetkých členov domácnosti, berúc do úvahy ich preferované formy trávenia času. Milovník kníh, pre ktorého je deň bez čítania strateným dňom? Uistite sa, že má pohodlné miesto na čítanie, nevyhnutne s lampou na čítanie vybavenou žiarovkou s vhodným výkonom a farbou svetla.

OBÝVACIA IZBA PRE VEĽKÚ RODINU – DOBRÉ ROZDELENIE NA FUNKČNÉ ZÓNY JE NEVYHNUTNÉ

Ak chcete, aby bola obývacia izba pohodlná a praktická pri každodennom používaní, vo fáze jej usporiadania by ste mali starostlivo premyslieť rozdelenie miestnosti na funkčné a úžitkové zóny. Aké zóny by ste mali zahrnúť na prvom mieste? Základom je určite relaxačná zóna, najčastejšie spojená aj s TV kútikom. Ak nemáte samostatnú miestnosť, v ktorej by ste si mohli zariadiť jedáleň, obývacia izba pre celú rodinu by mala mať aj jedálenský kút, kde sa môžete spolu najesť. V závislosti od individuálnych preferencií danej rodiny alebo jednotlivých členov domácnosti je samozrejme možné usporiadať zóny na ďalší účel, ale vyššie uvedené je minimum, ktoré stojí za to si zapamätať. Pri plánovaní rozdelenia obývacej izby na zóny nezabudnite, že by mala byť čitateľná a umožňovať voľný pohyb v interiéri a jeho jednotlivých zónach. Komunikačná trasa by mala byť jasne viditeľná na prvý pohľad a priechod by mal byť dostatočne široký, aby sa mohol voľne pohybovať bez toho, aby ste museli narážať na nábytok. Priechod so šírkou 45-50 cm je absolútne minimum, ale ak existuje takáto možnosť, stojí za to usporiadať obývaciu izbu tak, aby prechody boli o niečo väčšie. Pri plánovaní rozdelenia rodinnej obývacej izby na zóny si dobre premyslite otázky súvisiace s osvetlením. Ide o prístup k dennému svetlu (nie vždy rovnaký v každom bode danej miestnosti), ako aj o dobre naplánované osvetlenie. Ak sa pohovka bude počas dňa často používať ako priestor na čítanie, umiestnite ju blízko okna.

OBÝVACIA IZBA SO STOLOM – AKO JU ZARIADIŤ?

Správne usporiadanie jedálenského a rekreačného a TV priestoru nie je jediným problémom, na ktorý by ste mali pamätať pri zariaďovaní obývacej izby pre celú rodinu. Rovnako dôležité bude miesto prestierania stola v miestnosti. Čomu by ste mali venovať pozornosť konkrétne? V prvom rade by ste sa mali uistiť, že dodržiavate správnu vzdialenosť medzi stolom a stenami a iným nábytkom v miestnosti - ak je stôl príliš blízko k nim, bude ťažké voľne sedieť na stoličkách a vstať od stola. Pri plánovaní miesta pre stôl v obývacej izbe si vyberte taký, v ktorom bude okolo pracovnej dosky voľný priestor, najmenej 60-70 cm. Ak sa rozhodnete kúpiť skladací stôl, nezabudnite, že stôl by mal byť v bezpečnej vzdialenosti od steny a iného nábytku nielen pri skladaní stolovej dosky, ale aj po jej rozložení.